Program Kursus Membina SOP Bersama Kundasang Aqua Farm

Pada 20-21 Jun 2024, Kundasang Aqua Farm telah menghantar 8 orang kakitangannya untuk mengikuti “Kursus Membina SOP” yang dianjurkan oleh ABS Digital Media Sdn Bhd.

Kursus sehari ini berlangsung dari pukul 9 pagi hingga 5 petang dan disertai oleh pelbagai peringkat kakitangan termasuk pengarah, pengurus sumber manusia, pentadbir, penyelaras, dan penyelia.

Kursus ini bertujuan untuk mempertingkatkan kecekapan operasi dan kualiti perkhidmatan di Kundasang Aqua Farm melalui pembinaan dan pelaksanaan Standard Operating Procedure (SOP) yang berkesan.

Para peserta didedahkan kepada enam modul utama yang merangkumi:

  1. Kepentingan SOP
  2. Manfaat SOP
  3. Kesan Buruk Tiada SOP
  4. 5 Mindset Membina SOP
  5. Kaedah Membina SOP
  6. Kaedah Pelaksanaan SOP

Selain pembelajaran teori, kursus ini turut merangkumi aktiviti praktikal seperti lakonan peranan, latihan membuat SOP secara langsung, dan sesi pembentangan.

Aktiviti-aktiviti ini bertujuan untuk mengukuhkan kefahaman peserta dan membolehkan mereka mengaplikasikan pengetahuan yang diperoleh dalam situasi sebenar.

Maklum balas daripada para peserta amat menggalakkan. Mereka melaporkan bahawa kursus ini sangat bermanfaat dan relevan dengan keperluan organisasi.

Selepas menghadiri kursus ini, peserta berasa lebih yakin untuk membina dan melaksanakan SOP yang berkesan di tempat kerja mereka.

Secara keseluruhannya, kursus ini telah berjaya mencapai objektifnya dalam membekalkan kakitangan Kundasang Aqua Farm dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk membangunkan dan melaksanakan SOP yang mantap.

Langkah ini dijangka akan membantu meningkatkan kecekapan operasi dan kualiti perkhidmatan di Kundasang Aqua Farm pada masa hadapan.

Klik sini untuk team kami bantu.
Ada soalan?
Oleh: ABS Digital
Hai! Ada sebarang soalan? Klik butang hijau di bawah: